Hayallerinizi inşa ediyoruz
Sosyal Medyada Marcopol

TEKNOLOJİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ NASIL ŞEKİLLENDİRİYOR?

Geri dön
TEKNOLOJİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ NASIL ŞEKİLLENDİRİYOR?

TEKNOLOJİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ NASIL ŞEKİLLENDİRİYOR?

Dünya sürekli değişiyor ve istesek de istemesek de bu yeni trendlere uyum sağlamak zorunda kalıyoruz. Rekabetçi baskılar, teknolojinin sunduğu avantajlardan vazgeçemeyecek kadar büyük. Bu yüzden, İnşaat sektörü de artan baskılara ayak uydurabilmek ve rekabet avantajı elde etmek için yeni teknolojileri benimsiyor.

Yeni malzemeler ve enerji, tasarım yaklaşımları ve dijital teknolojideki gelişmeler  inşaat sektöründe bir yenilik dalgası yaratıyor. Bu yenilikler, maliyetlerin azaltılması, malzeme israfının en aza indirilmesi, zamanın iyi değerlendirilmesi ve hataların azaltılması için inşaat sektörüne birçok fayda sağlıyor.

İnşaat sektörü gelişmekte olan teknolojileri benimsemiş olsa da, birçoğu bu yeni çözümleri benimsemenin yararları konusunda şüpheci olmaya devam etmektedir. Bu teknolojilerden ve değişikliklerden hızlı bir şekilde yararlanabilecek kuruluşlar, gelecekte kazananlar olacaktır. Buna karşılık, hareketsiz duran veya çok yavaş dönüşenlerin tamamen düşmesi veya işten çıkması muhtemeldir.

İnşaat sektörünün yüzünü değiştiren bazı teknolojiler;

3D BASKI

3D baskı, taşeron firmaların malzeme atık miktarını azaltmalarına ve inşaat çalışma hızını artırmalarına yardımcı olabilecek en yenilikçi teknolojilerinden biridir.  Beton (beton kompozitler dahil), plastikler ve diğer malzemeler bina bileşenlerini ve hatta tüm binaları oluşturmak için kullanılmaktadır.

BIM (Bina Bilgi Modellemesi)

Bina bilgi modellemesi (BIM), inşaat projelerini iyileştirmek, saha koşullarını kavramak ve kaynakları gerektiği gibi tahsis etmek için geçmiş verileri ve gelecekteki tahminleri kullanır. Yaratıcı yazılımlar, projeleri hızlandırmayı amaçlayan teknolojik donanımlar üretilir. Bu donanımlar projelerin hızla tamamlanmasını sağlar. BIM, bir alanı ve özelliklerini hem fiziksel hem de işlevsel olarak  temsil edebilir.  

VR-AR

VR (sanal gerçeklik) ve AR (artırılmış gerçeklik) teknolojileri, alan inşa edilmeden önce görselleştirmemizi sağlar. Sanal gözden geçirmeler, doğru ölçümler ve malzeme detayları inşaat şirketleri için son derece faydalı özelliklerdir. VR ve AR teknolojileri güvenlik risklerini azaltmaya, işçilik maliyetini düşürmeye, zamanında iş teslimini ve sorunları zamanında çözmeye yardımcı olur. 

ROBOTLAR

Robotlar, inşaatı daha güvenli, daha hızlı ve daha uygun maliyetli hale getirmektir. Otomatik makineler ve robotlar artık o kadar sofistike ki, şantiyede  ağır kaldırma işlemlerinin çoğunu yapabiliyorlar. İş kazalarını azaltan ve verimliliğin maksimum düzeye çıkmasını sağlayan robotlar günümüzde gün geçtikçe yaygınlaşıyor.

DRONE

Drone'lar,  erişilemeyen, uzak veya helikopterler için pratik olmayan belirli alanların doğru bir şekilde araştırılmasını  ve haritalandırılmasını sağlar. Uzak yerlerden gözetim yapılmasına izin verir, yani işletme sahibi veya proje yöneticilerinin işlemleri yönetmek için iş sahasında fiziksel olarak bulunmaları gerekmez, proje değişikliklerini raporlamak ya da en son ayrıntıları görmek adına kullanılabilirler.

Drone’lar şantiyelerde çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Drone'lar, şantiye denetimlerini hızlı bir şekilde yürütmek ve her gün potansiyel tehlikeleri belirlemek için kullanılabilir. Ayrıca, herkesin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için gün boyunca işçileri izlemek için de kullanılabilirler. Drone'lar, her gün değişen çalışma koşulları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak amacıyla fotoğraf çekmek için kullanılıyor.